Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wlej oliwę. Dodaj przyprawy oraz sok z limonki i całość dokładnie wymieszaj.
Kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki do zamarynowania (min. 30 minut).
Aby przygotować tortillę, umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj.
Kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie z ciasta uformuj kulki. Ciasto oprósz mąką i każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek.
Patelnię grillową rozgrzej na średniej mocy. Placki smaż na suchej patelni przez ok. 1-2 min z każdej strony. Przewróć je na drugą stronę, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a spód będzie rumiany.
Paprykę pokrój na duże kawałki, a cebulę w grube piórka. Jeśli korzystasz z rusztu możesz grillować połówki cebuli i całe papryki.
Rozgrzej patelnię grillową lub ruszt. Na początku smaż kurczaka. Po ok. 5 minutach dodaj warzywa. Całość smaż ok. 15 minut, obracając co jakiś czas.
Kiedy kurczak i warzywa będą gotowe, całość pokrój w paski.
Kurczaka i warzywa serwuj w tortilli, koniecznie z Sosem Jalapeno WINIARY i dodatkami.