Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak zrobić idealne falafele? Najważniejsze jest wcześniejsze namoczenie ciecierzycy. Warto też zadbać o to, by po namoczeniu bardzo dokładnie ją zmielić, najlepiej w maszynce do mielenia. Gotowe falafele to pachnąca ziołami wegańska i wegetariańska alternatywa dla mięsnego obiadu. Spróbuj!
Ciecierzycę moczyć wcześniej kilka godzin. Potem zmienić wodę na czystą a ziarna ugotować do miękkości.
Płatki owsiane lekko zmielić. Cebulę pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Ciecierzycę odcedzić, zmiksować razem z cebulą. Dodać do masy pietruszkę, czosnek, zmielone płatki.
Przyprawić do smaku ziarenkami, solą i curry. Dokładnie wymieszać.
Z masy formować małe okrągłe kotleciki, panierować je w bułce i smażyć na rumiano.