Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Papryki rozkrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie parz we wrzątku przez 1 minutę.
Obraną pietruszkę i marchew gotuj razem z 3 łyżkami bulionu WINIARY i indykiem przez 10-15 minut, po czym wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę.
Pierś z indyka ugotuj do miękkości i również pokrój w drobną kostkę.
Suchą kaszę kuskus wymieszaj z pokrojonymi warzywami i indykiem, dodaj pieprz, oregano, a następnie całość zalej płynem powstałym z gotowania warzyw i indyka w bulionie WINIARY tak, aby przykryć wymieszaną kaszę 1 cm nad jej powierzchnię.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.
Po 5 minutach kaszę wymieszaj, dodaj jajko i tak gotową masę nałóż na papryki.
Całość zapiekaj w piekarniku przez 20 minut – do momentu, gdy papryka będzie miękka.
Przecier pomidorowy doprowadź do wrzenia, dodaj do niego łyżkę miodu, szczyptę soli i gotuj 3-4 minuty do częściowego odparowania.
Na koniec dodaj łyżkę jogurtu wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego sosu.
Papryki podawaj z sosem i siekaną natką pietruszki.