Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, w opcji z termoobiegiem.
Bataty umyj, przekrój na pół i kilkakrotnie ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku na środkowym ruszcie przez ok. 50 minut.
W międzyczasie oczyść i umyj brokuły i pokrój na bardzo małe różyczki. Oczyść, umyj, obierz i pokrój marchewkę w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń nasiona i białe skórki wewnętrzne, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Umyj cukinię i pokrój ją w drobną kostkę.
Wymieszaj olej, sok z limonki, połowę przygotowanego wywaru warzywnego WINIARY w misce i dobrze wymieszaj z warzywami. Warzywa przełóż do formy do pieczenia i piecz w piekarniku na dolnej półce pod batatami przez około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Z grubsza oskrob miąższ ze słodkich ziemniaków, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Wymieszaj gotowe warzywa z piekarnika z miąższem z batatów. Dodaj drugą połowę wywaru warzywnego WINIARY, posiekaną pietruszkę i dopraw pieprzem. Wydrążone bataty wypełnij mieszanką ze słodkich ziemniaków i warzyw, zapiecz w piekarniku na 10 minut. Podawaj z aioli z awokado. WSKAZÓWKA: Nie-wegetarianie mogą dodatkowo posypać bataty kozim serem.