Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiać, uformować w kształcie kopczyka, wbić w środek żółtka, wsypać cukier, sól. Ugniatać nożem, zbierając po trochu otaczającą mąkę.
Następnie dodać masło i zagnieść ciasto rękami, dolewając tyle piwa, aby nie było zbyt twarde, powinno się ciągnąć.
Po wyrobieniu rozwałkować cienko, wykrawać faworki i zaraz smażyć w bardzo gorącym tłuszczu z obu stron.
Zrumienione faworki wyjmować widelcem i układać na półmisku. Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.