Pstrąg należy do ryb słodkowodnych, których mięso cechuje delikatny smak. Niezwykły klimat spożywania pieczonego pstrąga wielu z nas kojarzy się z relaksem w podgórskiej smażalni ryb, gdzie pstrągi podawane są na mnóstwo sposobów. Każdy z nich sprawia, że możemy się nimi zachwycać. Przygotuj samodzielnie w domu filet z pstrąga i zachwyć domowników oraz gości smakiem, konkurującym z wybornymi daniami górskich restauracji. Pstrąga w sosie musztardowym przygotujesz szybko. Przepis nie wymaga doświadczenia kulinarnego, zastosujesz do niego składniki, które masz w swojej kuchni. Wystarczy, że kupisz filety z pstrąga świeże, prezentujące świeżość i najwyższą jakość. Pstrąg pieczony w sosie musztardowym może zostać podany z pieczonymi łódkami ziemniaczanymi i lekką sałatką na bazie sałaty rzymskiej i dowolnych dodatków. Pstrąg smażony z sosem musztardowo-majonezowym świetnie skomponuje się z białym ryżem, gotowanymi ziemniakami, kaszą kuskus oraz surówką z marchewki, selera, jabłka lub białej kapusty.
Filet z pstrąga w sosie majonezowo-musztardowym - co jest ważne w przygotowaniu?
Podczas przygotowywania filetów z pstrąga szczególnie ważne jest dokładne umycie i odsączenie ryby. Pstrąg jest rybą słodkowodną, warto więc pozbyć się charakterystycznego posmaku. Umyte, osuszone, pokrojone filety z pstrąga kładź na stolnicę lub blat kuchenny i przyprawiaj solą, pieprzem (możesz użyć pieprzu czarnego lub kolorowego) mielonym. Obficie skrop pstrąga sokiem z cytryny. Pozostaw rybę na kilka-kilkanaście minut i obtocz w mące. Przygotowanego pstrąga smaż na patelni lub piecz w piekarniku, nagrzanym do 200º przez 20-30 minut. Przed podaniem przygotuj sos musztardowy, w którym poza jakością składników bardzo ważne są ich proporcje. Połącz w równych ilościach majonez Winiary ze śmietaną 18% oraz musztardą francuską. Ten efektowny dip wydobędzie delikatny smak mięsa pstrąga i zachwyci efektem wizualnym.
Filet z pstrąga - pieczony czy smażony?
Walory smakowe pstrąga po obróbce cieplnej związane są nie tylko z jej rodzajem, ale i wcześniejszym przygotowaniem ryby. Filet z pstrąga smażony sprawdza się przede wszystkim w sytuacjach, gdy zależy nam na jak najszybszym podaniu posiłku oraz gdy lubimy smak smażonej ryby białej, która na patelni zyskuje unikalny wyraz, połączony ze smakiem rozgrzanego tłuszczu roślinnego. Pstrąg po usmażeniu prezentuje się wyjątkowo, nabierając złocistego efektu wizualnego. Pieczony pstrąg doskonale wygląda, jeżeli zapiekany jest w naczyniu żaroodpornym szklanym lub ceramicznym i podawany właśnie w nim. Pieczony filet z pstrąga ozdobi stół wraz z dodatkami oraz doskonale pasującymi do siebie naczyniami.