Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.
Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.
W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.
Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.
Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.
Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.
Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.
Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.