Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu.
W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę.
Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut. Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut.
Obrane warzywa dokładnie myję. Kroję je w słupku.
W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu.
Przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki.
Wsypuję mąkę. Mieszam, chwilę smażę po czym zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych.
Przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie).
Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir.
Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek. Chwilę gotuję i gotowe.
Podałem z bułką pszenną. Smacznego.
adam