Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Flaczki cielęce to potrawa, która z pewnością kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią naszych babć. Kto, jak nie one, umiał wyśmienicie przyrządzić tę oryginalną zupę! Ten przepis na flaczki cielęce jest wyjęty wprost z notatnika kuchennego babci i nie może się nie udać! Warto go wypróbować, jeśli masz ochotę na zasmakowanie w tradycyjnej potrawie. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś tego specjału, koniecznie wypróbuj flaczki cielęce - jak przygotować, dowiesz się z instrukcji poniżej. Pamiętaj, że flaki cielęce są bardziej delikatne niż flaki wołowe czy wieprzowe. Dlatego na pierwszą przygodę z tego typu daniem będą idealne.
Flaczki cielęce: jak zrobić?
Przepis nie należy do najprostszych, ale odrobina cierpliwości oraz dokładności sprawi, że wszystko uda się świetnie.
Żeby przygotować flaczki cielęce gotowane, najpierw dokładnie umyj i obierz marchew, seler i pietruszkę. Następnie pokrój warzywa w słupki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z flakami.
Dodaj mąkę, kontynuując smażenie przez chwilę. Następnie całość zalej bulionem wołowym i dużą ilością wody. Dodaj pozostałe warzywa i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Zupę przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, solą i majerankiem. Niektórzy, chcąc wzbogacić smak flaków i nieco zmodyfikować kolor potrawy, przed rozlaniem zupy na talerze dodają jeszcze trochę koncentratu pomidorowego.
Flaczki cielęce najlepiej podawać z bułką pszenną. To świetny pomysł na obiad, który przywoła wspomnienia i przyjemnie pobudzi kubki smakowe. Flaczki cielęce - przepis tradycyjny - czasami jest także serwowany jako danie weselne, szczególnie jeśli przyjęcie ma staropolski klimat. Nie trzeba jednak oczekiwać na przyjęcie ani chodzić do restauracji, gdy możesz przygotować to oryginalne danie samodzielnie!
Flaki oraz obrane warzywa dokładnie umyj. Warzywa pokrój w słupki.
W międzyczasie cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż na odrobinie tłuszczu aż się zarumieni. Do cebuli dodaj flaki i podsmaż. Po przesmażeniu cebuli i flaków, dodaj mąkę, a po wymieszaniu i dolej 2 litry wody. Zagotuj całość. Dodaj bulion wołowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dodaj pozostałe warzywa i gotuj, aż będą miękkie.
Wrzuć też ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir, majeranek, paprykę słodką oraz sok z połowy cytryny.
Na koniec posól do smaku. Chwilę zagotuj i gotowe.
Podawaj z bułką pszenną. Smacznego!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
adam