Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umyte i osuszone boczniaki kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy i kroimy w kostkę lub słupki.
Do garnka wlewamy około 1 łyżkę oleju roślinnego i wrzucamy włoszczyznę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy na małym ogniu często mieszając (około 10 minut).
Podsmażoną włoszczyznę i grzyby zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu i dosypujemy suszony lubczyk. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
o tym czasie flaczki wegetariańskie doprawiamy słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut .
Flaczki wegetariańskie można podawać posypane dodatkowo świeżym majerankiem lub natką pietruszki.