Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczniaki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Marchewkę i korzeń pietruszki dokładnie umyj, obierz i pokrój w słupki. Posiekaj cebulę w kostkę.
W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj warzywa oraz grzyby, liście laurowe i czosnek w całości. Duś wszystko razem przez ok. 10 minut na małym ogniu, uważając żeby nic się nie przypaliło.
Po tym czasie zalej litrem wody i dodaj dwie kostki bulionu, przyprawy i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, do miękkości boczniaków, po czym dodaj musztardę i koncentrat. Zagotuj raz jeszcze.
Flaczki z boczniaków podawaj gorące, obsypane natką pietruszki, z grzankami.