Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz odkrywać nowe smaki i przygotowywać dania inspirowane kuchniami świata? Jeśli tak, to mamy coś w sam raz dla Ciebie. Flammkuchen to niemieckie ciasto chlebowe, które możesz serwować na przekąskę lub jako danie główne. To szybka alternatywa dla pizzy lub podpłomyków. Sprawdź, jak zrobić flammkuchen krok po kroku.
Tarte flambee
Flammkuchen, znany też pod nazwą tarte flambee to chrupiące ciasto z dodatkami, które wywodzi się z kuchni niemieckiej, a dokładniej – alzackiej. Słowo „flambee” oznacza „pieczone w płomieniach”, choć w tym przypadku ciasto jest pieczone nie bezpośrednio na ogniu, ale w piecu opalanym drewnem. Na ciasto można położyć ulubione dodatki, zarówno te wytrawne, jak słodkie.
Jak zrobić flammkuchen?
Chcesz przygotować ten niemiecki przysmak dla swoich bliskich? Mamy prosty przepis, z którym poradzą sobie zarówno doświadczeni kucharze, jak i osoby początkujące. Połączenie gorgonzoli, słodkich gruszek, orzechów włoskich i chrupiącego ciasta francuskiego jest tak pyszne, że już na samą myśl ślinka cieknie. Nie przegap tego przepisu i przygotuj to danie dla siebie i swoich bliskich. Życzymy smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 220°C z grzałką górną/dolną (200°C z termoobiegiem).
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier i orzechy włoskie. Skarmelizuj na złoty kolor. Rozłóż je na papierze do pieczenia do wystudzenia. W razie potrzeby połam na mniejsze kawałki.
Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Gorgonzolę pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Tymianek umyj, osusz, z 3 gałązek oderwij listki od łodyg. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
Wymieszaj śmietanę z przyprawą MAGGI i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwałkuj bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj śmietaną z przyprawami. Na wierzchu ułóż gruszki, gorgonzolę, cebulę i tymianek (liście i gałązki). Piecz w piekarniku przez ok. 15 - 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Wyjmij i posyp pokruszonymi, skarmelizowanymi orzechami. Skrop miodem do smaku.