Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Następnie dodaj majonez oraz tyle wody, żeby powstało ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni. Majonez to składnik, który spowoduje, że foccacia dłużej zachowa świeżość.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Możesz przyspieszyć ten proces, wstawiając je do nagrzanego do 50 st. C piekarnika.
Po tym czasie wymieszaj ciasto z pokrojonymi drobno resztkami warzyw. Ważne, żeby warzywa były suche, bez zalewy lub wody. Warzywa możesz też wymienić na inne ulubione składniki, w tym wędlinę. Możesz także dodać ją do warzyw.
Ciasto rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na grubość ok. 2 cm.
Wierzch ciasta posmaruj oliwą i oprósz solą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20 minut.
Gosia