Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fondue czekoladowe to pyszny deser pochodzący ze Szwajcarii. Jego bazą jest roztopiona czekolada, w której zatapia się różne dodatki: owoce, ciastka, herbatniki, pianki, bakalie itp. Tradycyjnie czekoladowe fondue przygotowuje się w specjalnym naczyniu zwanym "caquelon", które utrzymuje temperaturę i płynną konsystencję czekolady. Jeśli masz ochotę na fondue czekoladowe przepis już na Ciebie czeka!
Fondue czekoladowe – deser dla najbardziej wymagających fanów czekolady
Dla wielu osób czekoladowe fondue to coś więcej niż tylko deser – to doświadczenie wyjątkowego jedzenia, które osłodzi każdą chwilę spędzoną wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi. Główną rolę w tym deserze gra oczywiście czekolada połączona z mlekiem lub śmietanką. Możesz wybrać swoją ulubioną czekoladę – gorzką, deserową, mleczną, białą, a nawet różową. W naszym przepisie dodajemy też odrobinę brandy, ale jeśli chcesz zaserwować deser dzieciom, zrezygnuj z alkoholu.
Kremowa czekolada idealnie łączy się z owocami (świeżymi, suszonymi lub z syropu), kruchymi ciasteczkami, puszystymi piankami lub słonymi precelkami. Czekoladowe fondue to magia smaku, która zachwyci każde podniebienie. Przekonaj się, jakie to proste i pyszne!
Na emaliowanej lub miedzianej patelni rozpuść w kremówce posiekaną czekoladę mleczną. Podgrzewaj całość na małym ogniu i delikatnie mieszaj całość do połączenia składników. Stopniowo dodawaj brandy i jeszcze raz wymieszaj.
Owoce ułóż w miseczkach i ustaw obok naczynia na fondue.
Masę czekoladową przelej do naczynia na fondue i ustaw na stole. Niech każdy wybierze sobie ulubione dodatki i zanurza je w ciepłej czekoladzie.