Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.
Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów i na każdej połowie prostokąta robimy po 3-4 nacięcia.
Jabłka skrobiemy, kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier brązowy z cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając, aż zrobi się złocisty karmel, a potem dodajemy jabłka i mieszamy, podduszamy chwilę, studzimy
Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu, zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubo cukrem trzcinowym z cynamonem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195°C i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut. Podajemy zimne. Słodkich wypieków!
Anonim