Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Francuska zupa cebulowa prawdopodobnie swoje początki miała nie we Francji, a na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. We Francji rozpowszechnił ją nadworny kucharz naszego króla, Paul Tremo. Niezależnie od pochodzenia, francuska zupa cebulowa jest wyśmienitą potrawą, wymagającą przede wszystkim cierpliwości. Cebula powinna być długo karmelizowana, na szybko zwyczajnie się zrumieni i nie odda zupie swojego wyjątkowego aromatu.
Jako bazę do przygotowania francuskiej zupy cebulowej zwykle wykorzystuje się bulion wołowy, który tym razem został zastąpiony Zupą Jarzynową Nasza Specjalność Winiary. Zupa na takiej bazie smakuje obłędnie!
Francuska zupa cebulowa może być podawana pod pierzynką z ciasta francuskiego lub z chrupiącymi serowymi grzankami. Obie wersje są wyśmienite.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
W rondlu o grubszym dnie delikatnie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i cukru, powoli karmelizujemy, co powinno nam zająć około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.
Podlewamy cebulę białym winem, chwilę odparowujemy. Pod koniec dodajemy łyżeczkę tymianku.
Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową Winiary rozprowadzamy w 0,7 l wody. Dodajemy do cebuli, gotujemy 10 minut.
Półbagietkę kroimy na kromki, każdą posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut (do zrumienienia i roztopienia sera).
Zupę podajemy z serowymi grzankami.