Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę ok. 1 cm.
Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon, gotujemy, aż jabłka lekko się zrumienią, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy aż sos odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i tniemy na 9 kwadratów (można użyć tzw. świeżego ciasta francuskiego, które jest już rozwałkowane i trzeba je tylko pokroić).
Boki każdego kwadratu smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy dociskając boki widelcem. Wierzch smarujemy resztą jajka, żeby się ładnie zrumieniały.
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.