Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak zrobić ciastka francuskie z serkiem mascarpone?
Mascarpone to delikatny włoski ser wykorzystywany do przygotowywania deserów. Jego walory smakowe to dopiero początek zalet! Jest także cennym źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Znany jest przede wszystkim jako jeden z głównych składników do przygotowania tiramisu. Oprócz tego może być wykorzystywany również do tworzenia pysznych tart i tortów. My jednak mamy inną propozycję. Podpowiemy, jak przygotować pyszne ciastka francuskie z serkiem mascarpone. W tym przepisie kremowy serek doskonale komponuje się z kruchym ciastem! Ciastka z ciasta francuskiego z mascarpone przygotowuje się naprawdę prosto. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby z niewielkim doświadczeniem. Zrobienie tego wypieku nie wymaga dużych umiejętności. Wychodzi za każdym razem - pod warunkiem, że wykonasz wszystkie instrukcje we właściwej kolejności!
Z czym podawać ciastka z ciasta francuskiego z serkiem mascarpone?
Świeżo przygotowane ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem mascarpone to idealny pomysł na podwieczorek. Doskonale sprawdzą się też jako dodatek do kawy i herbaty. Można je zabrać jako przekąskę na piknik lub przygotować na kiermasz z domowymi ciastami. Dzięki temu, że przepis jest łatwy, w przyrządzanie ciasteczek można zaangażować dzieci. To potrawa, która może pozytywnie zaskoczyć Twoich gości. Szczególnie jeśli są miłośnikami francuskich ciast i włoskich kremów. Taki deser nie jest nadmiernie słodki ani ciężkostrawny. Wyjątkowy smak podkreślają płatki migdałów. Podsumowując - ciasto z ciasta francuskiego z serkiem mascarpone to uniwersalna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję.
Ciasto rozwiń i podziel na ok. 16 kwadracików.
Mascarpone przełóż do miseczki. Do sera dodaj żółtko i cukier oraz pokruszone płatki migdałów. Dokładnie wymieszaj.
Na każdym kwadraciku z ciasta ułóż trochę serowej masy.
Brzegi ciasta posmaruj białkiem. Złóż na pół w trójkąty, mocno dociskając brzegi. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piecz ok. 12-15 minut. Staraj się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Każde otwarcie drzwiczek, żeby zajrzeć do środka, sprawia, że temperatura w środku będzie się zmieniać.
Upieczone ciastka można dodatkowo polukrować.
Anita