Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Włóż kurczaka do rondla, zalej wodą i zagotuj. Gdy się zagotuje, dodaj bulion drobiowy oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gotuj do momentu, gdy cebula będzie miękka.
W tym czasie w rondelku rozgrzej olej i duś na nim pieczarki, pokrojone wcześniej na małe kawałki. Gdy już będą miękkie - dodaj mąkę i paprykę. Mieszaj energicznie, żeby jak najdokładniej rozmieszać mąkę.
Następnie zalej grzyby częścią bulionu, w którym gotował się kurczak. Mieszaj całość przez około 5-7 minut, aż do uzyskania gęstego sosu do potrawki.
Na koniec do pieczarek dodaj ugotowanego i pokrojonego w kawałki kurczaka, śmietanę i świeżo mielony pieprz. Mieszaj jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu.