Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Batat jest bulwą, również jak ziemniak, która oferuje bardziej interesujący profil odżywczy. W kategoriach gastronomicznych, smak, kolor i tekstura batatów pozwala nam urozmaicić nasze menu, tworząc inne, bardzo smaczne i łatwe danie dodatkowe lub przystawkę. I chociaż frytki z batatów w piekarniku nie będą takie same jak frytki z batatów smażone, istnieje kilka sztuczek, aby osiągnąć bardziej chrupiące wykończenie.
Pochodzenie batatów
Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie znane są pod różnymi nazwami. Dopiero w XVI wieku dotarły do Europy i stąd rozprzestrzeniły się na cały świat ze względu na swoje wartości odżywcze i dobry smak. Wtedy też powstały frytki z batatów i zyskały na popularności, ze względu na łatwość w przygotowaniu, wyjątkowy smak i uniwersalność (można ja łączyć z wieloma mięsami, dodatkami i innymi warzywami. Sprawdź, co można podawać do frytek.
Jak upewnić się, że frytki z batatów będą chrupiące?
Jak możemy zapobiec temu, by frytki z batatów nie były twarde lub zbyt miękkie? Oto kilka trików, które mogą pomóc:
· Pokrój bataty w cienkie pałeczki, o grubości nie większej niż 5 mm.
· Staraj się pokroić wszystkie kawałki na podobne rozmiary lub pogrupuj je według wielkości.
Namocz pokrojone bataty w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut, a następnie dokładnie osusz.
· Posmaruj frytki olejem.
· Posól dopiero po upieczeniu.
· Nie układaj ich na blachach w stosy.
· Piecz w wysokiej temperaturze, przewracając kawałki na drugą stronę.
· Pozwól im ostygnąć przez kilka minut na talerzu, ale jedz je od razu.
Jak przygotować frytki z batatów?
Oto prosty przepis na frytki z batatów. Umyj bataty, osusz i wyszczotkuj lub obierz obieraczką do warzyw. Możesz zostawić skórkę, ale uważaj, aby usunąć wszystkie ślady ziemi, korzenie i wszelkie twarde lub uszkodzone części. Za pomocą dobrego noża, pokrój bataty wzdłuż, aby uzyskać "plastry" o grubości mniejszej niż 1 cm. Pokrój każdy plaster na cienkie frytki, upewniając się, że są one regularnej wielkości. Oddziel mniejsze lub krótsze od dłuższych.
Przykryj zimną wodą i pozostaw do namoczenia na co najmniej pół godziny. Następnie odsącz i opłucz frytki, bardzo dobrze osusz i posmaruj oliwą z oliwek. Do mieszanki dodaj suszoną paprykę i miód. Rozgrzej piekarnik do 220ºC i przygotuj kilka blach z papierem do pieczenia.
Rozłóż frytki na blachach, lepiej jeśli rozdzielisz je według wielkości, aby móc skutecznie kontrolować stopień wypieczenia frytek. Piecz przez około 20-25 minut. Jeśli to możliwe, zamieszaj lub przewróć je w połowie pieczenia i pilnuj ich na wypadek, gdyby się przypaliły.
Po upieczeniu, przełóż frytki z batatów z piekarnika na talerz, aby lekko ostygły; staną się twardsze, gdy stracą ciepło. Na tym etapie dodaj sól i podawaj natychmiast. Resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, ale wtedy zmiękną.
Bataty obierz i pokrój na dość grube frytki. Przełóż do miski. Oliwę wymieszaj z papryka i miodem. Wlej do frytek i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na tackach do grillowania lub blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Jeżeli przygotowujesz danie na grillu, grilluj około 20 minut, aż bataty będą miękkie i chrupiące. Jeśli przygotowujesz frytki w piekarniku, piecz je w temperaturze 200°C przez 30–35 minut.
Podawaj z Sosem Remulada WINIARY.