Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Staropolska zupa owocowa, nazywana garusem, powstaje z soczystych gruszek i słodkich jabłek, choć w niektórych regionach przygotowywana była z gruszek lub jabłek, a nawet ze śliwek. Wyśmienicie smakuje ze słodkim dodatkiem w postaci grillowanej gruszki. Jednak staropolskim zwyczajem garus podawany był z ziemniakami okraszonymi cebulką lub skwarkami. Niezależnie od tego, w jakim wydaniu go przygotujecie, na pewno będziecie mile zaskoczeni. W upalnie dni warto zupę schłodzić i podać jako chłodnik. A na co dzień jak najbardziej można się nią zajadać na ciepło.
Możesz przygotować gruszki i jabłka do zupy na wiele sposobów, nie tylko w zupach owocowych! Zobacz przepisy:
Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.
Przecieramy owoce przez sitko.
Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.
Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!