Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa myję. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, usuwam twarde części, gniazda nasienne przecieram przez sitko (w gazpacho nie powinno być pestek pomidora), resztę kroję w kostkę.
Paprykę kroję na pół, usuwam pestki, kroję w kostkę. Ogórka obieram, kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję na ćwiartki.
Do małych miseczek przekładam po małej garści papryki i ogórka.
Resztę warzyw miksuję na gładką masę z pieczywem i dodatkiem oliwy i octu winnego, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Schładzam w lodówce przez godzinę.
Podaję z kawałkami warzyw i serem feta, dekoruję świeżą miętą.