Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa umyć. Ogórki obrać i wraz z pomidorami i paprykami pokroić w kosteczkę. Odłożyć trochę do dekoracji.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Tak przygotowane warzywa przełożyć do jednej miski i posolić.
Dodać połamany na kawałki chleb. Całość wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.
Jajka ugotować na twardo.
Kiedy warzywa puszczą sok, odcedzić je na sicie. Ważne! Soku nie należy wylewać – przyda się do zupy.
Odciśnięte warzywa zmiksować z octem. Następnie dolać sok. Zmiksować po raz kolejny. 8. Na ostatnim etapie miksowania dodać oliwę. Blendować aż gazpacho uzyska aksamitną konsystencję.
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.
Hiszpański chłodnik podawać udekorowany pokrojonymi warzywami oraz kawałkami jajka, można także dodać posiekany szczypiorek i chrupiącą chlebową grzankę.