Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęś umyć, oczyścić, podzielić na porcje, posolić i oprószyć pieprzem i mąką.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi, włożyć porcje gęsi, zrumienić ze wszystkich stron.
Marchewki, pietruszki i selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule oczyścić, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 10 minut, mieszając.
Warzywa i gęsinę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.