Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.
Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.
Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.
Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.
Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150 ml wody i 150 ml cydru.
Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.