Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli zdecydujesz się użyć ciecierzycy konserwowej wystarczy odsączyć ją z nadmiaru płynu. Natomiast jeśli sięgasz po suche ziarna ciecierzycy, to musisz je wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć proces gotowania. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od zalania ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem soli, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to ok. 40 minut.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
Zawartość opakowania Zupa grochowa Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody.
Wlej do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
Dodaj ciecierzycę i dopraw majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
Zupę grochową z ciecierzycą podawaj z posiekaną natką pietruszki.