Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić.
Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką, która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi, że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.
Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180°C. Wyjąć, osączyć na bibule.
Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)
JUSTYNA