Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gnocchi z chorizo to danie, które jest jak podróż po smakach Hiszpanii. Delikatne kluseczki z dodatkiem chrupiącego chorizo otulone sosem na bazie pomidorów to wciągające połączenie, które polubią fani kuchni świata. Takie danie z powodzeniem możesz przygotować dla siebie i swoich bliskich – będą zaskoczeni, ale z ciekawości chętnie sięgną po swoją porcję. Może nawet poproszą o dokładkę. Zobacz nasz przepis na pyszne gnocchi z chorizo.
Gnocchi z chorizo – hiszpańskie smaki w Twojej kuchni
Chcesz szybko przenieść się do słonecznej Hiszpanii i spróbować dania inspirowanego tamtejszą kuchnią? Gnocchi z chorizo to idealny pomysł na taki posiłek. Delikatne gnocchi przygotujesz na bazie puree ziemniaczanego w proszku oraz chorizo, mąki, jajek, mleka i wody. Sos zrobisz z pomidorów w puszce, podsmażonej cebulki i czosnku. Gnocchi z chorizo możesz podawać od razu po ugotowaniu, ale jeszcze smaczniejsza jest wersja zapieczona, zwłaszcza gdy wierzch posypiesz startym serem żółtym, który pod wpływem ciepła rozpuści się i będzie się przyjemnie ciągnął przy każdym kęsie. Smacznego!
Chorizo wymieszaj z suszonym puree ziemniaczanym i mąką, dodaj mleko, wodę, jajko, żółtko i dobrze wymieszaj. Odstaw na 30 minut i w dłoniach uformuj małe kulki, połóż je na posypanej mąką stolnicy i zwiń grzbietem widelca.
Gnocchi gotuj w dużej ilości wrzącej wody do czasu aż wypłyną. Odcedź je i odłóż na bok.
Obierz i posiekaj cebulę, podsmaż ją na patelni z oliwą przez 5 minut, dodaj pomidory z puszki, smaż przez 5 minut, dodaj gnocchi i dobrze wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania, posyp serem Emmentaler i włóż pod grill do piekarnika i zapiekaj w 180° C przez kilka minut.