Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć w starożytnym Rzymie prawdopodobnie nikt nie myślał o tym, aby jeść gnocchi z kurczakiem i warzywami, to na przestrzeni lat te tradycyjne włoskie kluski, doczekały się ciężkiej do zliczenia ilości wersji uwielbianych przez mięsożerców, wegetarian, a także wegan. Niewielkich rozmiarów kluski, łudząco przypominające smakiem oraz kształtem dobrze wszystkim znane kopytka, obecnie podawane są w rozmaitych wariantach. Możesz zdecydować się na gnocchi alla sorrentina, a więc zapiekane kluseczki z aromatycznym, esencjonalnym sosem pomidorowym, bazylią i parmezanem oraz mozzarellą, gnocchi z masłem i szałwią, bądź gulaszem z koniny, a także gnocchi z warzywami z patelni, na które przepis znajdziesz poniżej.
Gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowym - szybkie i proste danie, które przeniesie Cię do słonecznej Italii
Swoją wizytę zapowiedzieli nieoczekiwani goście? Po ciężkim dniu pełnym obowiązków ostatnie o czym marzysz to długie przesiadywanie w kuchni i przygotowywanie dania, które wszyscy domownicy zjedzą ze smakiem? Przygotowanie wyśmienitych gnocchi z kurczakiem oraz warzywami z patelni zajmie Ci dosłownie 20 minut, a efekt końcowy z pewnością oczaruje wszystkich, nawet najbardziej wymagających smakoszy. To tylko od Ciebie zależy, na którą wersję przepisu na gnocchi z kurczakiem i warzywami się zdecydujesz - czy wybierzesz ambitną wersję z samodzielnie przygotowanymi kluseczkami czy też do wykonania przepisu wykorzystasz gotowe gnocchi kupione wcześniej w sklepie. W obu przypadkach przygotowanie dania inspirowanego uwielbianą na całym świecie przez dużych i małych kuchnią włoską z pewnością nie przysporzy Ci najmniejszych trudności.
Smak, który oczaruje każdego - jak przyrządzić gnocchi z kurczakiem i warzywami?
Wystarczy, że dokładnie umyjesz kurczaka i wybrane warzywa, a następnie pokroisz je w kostkę, a następnie na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek usmażysz kurczaka na złoty kolor. W kolejnym kroku do tak stworzonej, mięsnej bazy dodaj cukinię, pomidorki koktajlowe oraz gnocchi, podsmaż całość, a na sam koniec dodaj Pastę do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym od WINIARY, duś wszystko razem przez około 2 minuty i gotowe!
Prosto, ale smacznie? Przyznasz sam/sama, że brzmi to jak iście wymarzony przepis na rodzinną kolację, spotkanie ze znajomymi lub tez romantyczny wieczór we dwoje - w każdej sytuacji możesz liczyć na całą gamę zachwytów. Kto wie, może to właśnie gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowym staną się Twoim popisowym daniem.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich pestki, a następnie pokrój w kostkę. Pomidory umyj, przekrój na pół. Pierś z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej kurczaka na złoty kolor.
Do kurczaka dodaj cukinię i paprykę. Smaż razem przez ok. 2 minuty.
Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i gnocchi. Całość chwilę podsmaż.
Do gnocchi z kurczakiem i warzywami dodaj Pastę do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników). Wymieszaj i podsmaż wszystko razem przez 2 minuty. I gotowe! Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.