Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Odcedź.
Zmiel ziemniaki w maszynce do mięsa. Wystudź.
Przesiej mąkę.
Ziemniaki wymieszaj z mąką, jajkami i gałką muszkatołową.
Delikatnie zagnieć ciasto. Uformuj wałek o grubości palca.
Wałek krój na kawałki o długości 3 cm. W każdym kawałku zrób palcem dołek.
Gotuj w dużej ilości osolonej wody do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Zawartość Sosu rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
Kluski podawaj polane sosem. Możesz udekorować listkami bazylii.