Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gofrownicę rozgrzewamy na maksymalną moc. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtko oraz 1/3 ilości mleka. Składniki mieszamy na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka.
Ciasto odstawiamy na 10 minut.
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z ciastem. Dodajemy przyprawę do pizzy.
Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut (w połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy). Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury.
Pierś z kurczaka tniemy w paseczki. Posypujemy przyprawą gyros.
Pieczarki kroimy w półtalarki. Cebulkę drobno siekamy.
Rozgrzewamy olej. Smażymy cebulkę. Dodajemy mięso i pieczarki. Wszystko razem smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami i cebulką. Posypujemy kukurydzą i startym drobno żółtym serem. Przykrywamy drugim gofrem.
Zapiekamy razem jeszcze kilka minut (aż ser się roztopi).
Podajmy z sosem czosnkowym i ketchupem.