Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą wiele osób wspomina z dzieciństwa. Jest szeroko rozpowszechniona nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach. Farsz z ryżu i najczęściej mielonego mięsa zawinięty w liście kapusty to sposób na obiad znany także w innych stronach. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w USA to glubkis, a w Szwecji kåldolmar. Danie zyskiwało na popularności wraz z rozprzestrzenianiem się upraw kapusty. Nie tylko jest powszechnie znane, ale również doczekało się wielu alternatywnych wersji - w tym bezmięsnych.
Nasz pomysł na gołąbki inaczej to właśnie jedna ze zmodyfikowanych wersji. Wiele osób ucieszy się, że przygotowując przepis gołąbków nie trzeba zawijać! Kapusta, podobnie jak cebula, jest drobno posiekana i połączona z mięsem. Pyszne gołąbki inaczej w sosie pomidorowym to bardzo dobry obiad, który można przygotować, nie martwiąc się o to, że coś pójdzie nie tak. Brak zawijania to brak obaw o to, że gołąbek się rozleci i nie będzie wyglądał estetycznie.
Gołąbki inaczej: przepis niemal tak samo prosty, jak przygotowanie kotletów schabowych albo mielonych to sposób na smaczny obiad nawiązujący do tradycyjnych potraw, jednak w uproszczonej wersji. Sprawdzi się jako weekendowy posiłek dla całej rodziny, potrawa podawana na przyjęciu dla gości albo danie na wynos zabierane do pracy. Gołąbki można wielokrotnie odgrzewać w kuchence mikrofalowej albo na patelni. Będą tak samo dobrze smakować jak na świeżo tuż po przygotowaniu.
Jeśli spodoba Ci się przepis na gołąbki inaczej, możesz wypróbować także inne w podobnych stylu. Każdemu, kto lubi kulinarne eksperymenty polecamy także gołąbki meksykańskie, kresowe gołąbki z ziemniakami lub gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą.
Ewa