Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej.
Łączymy masę mięsną z ryżem. Gdy jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.
Z masy formujemy podłużne, duże kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na rumiano.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i pieczemy pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach.
Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka.
Gołąbki podajemy polane sosem.