Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kaszę jęczmienną opłukać i ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2.<br/>Okryć kocem i poczekać, aż „dojdzie”. <br/>Czynność tę najlepiej wykonać dzień wcześniej przed robieniem gołąbków.<br/>Tak samo postępuję z grzybami suszonymi. <br/>Gotuję je w osolonej wodzie około 20 minut.<br/>Wodę grzybową przelewam przez sitko do innego garnuszka. <br/>Wykorzystam ją do duszenia gołąbków.<br/>Grzyby kroję na paseczki.<br/>Jeśli korzystam z grzybów świeżych, oczyszczam je, prędko płuczę i kroję. <br/>Grzyby ze słoika tylko kroję.<br/>Na drugi dzień odkrawam twardą część kapusty od nasady głąba, rozkładam liście i jeśli nerw kapusty jest jeszcze dość gruby, ścinam go jeszcze trochę.<br/>Do gotującej się osolonej wody wkładam po 3 liście. Blanszuję je po około pół minuty, wyjmuję łyżką cedzakową na tackę. Muszą ostygnąć.<br/>Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy połączony z łyżką masła sklarowanego.<br/>Smażę na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę, dodaję drobno pokrojony czosnek i pokrojone grzyby. Mieszam i jeszcze razem smażę minutę. Grzyby świeże wrzucam na patelnię przed czosnkiem, bo muszą się podsmażyć trochę dłużej niż pozostałe. Ostudzam.<br/>Do miski wkładam mieloną pierś z indyka, kaszę, sól, pieprz, suszone i zmielone grzyby leśne, grzyby podsmażone na patelni, drobno pokrojone zioła. Ręką dokładnie mieszam farsz.<br/>Nakładam go na liście pekinki, zawijam, zamykam szpikulcami i kładę na dno garnka. <br/>Z tej porcji wyszło mi 14 gołąbków.<br/>Całość zalewam wodą grzybową (z gotowania grzybów). Jeśli użyłam grzybów pasteryzowanych w soku własnym, odcedzam je i wlewam do garnka zwykłą wodę. <br/>Gołąbki powinny być przykryte.<br/>Duszę pod przykryciem około 30 minut, sprawdzam, czy są gotowe. Wyjmuję wszystkie na talerz.<br/>Odmierzam tyle płynu, ile potrzeba do wykonania „Sosu grzybowego” Winiary.<br/>Można płyn odparować.<br/>Robię sos według przepisu na opakowaniu.<br/>Dodaję do garnka gołąbki, aby przeszły smakiem sosu, zagotowuję. I można jeść !