Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany drobno czosnek.
Po chwili dodaj szpinak i smaż do momentu, aż wyparuje z niego woda, ok. 5 min. WSKAZÓWKA: szpinak możemy zamrozić do 12 miesięcy. Wcześniej dobrze jest go uparować, następnie przelać lodowatą wodą i dokładnie odcedzić. Następnie włożyć do strunowych torebek lub foremek na kostki lodu i tak zamrozić.
Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak wymieszaj dokładnie z ziemniakami. WSKAZÓWKA: wykorzystujemy tłuczone ziemniaki z dnia poprzedniego, które należy przechowywać w szklanym lub porcelanowym naczyniu pod przykryciem, w lodówce.
Każdy liść kapusty wypełnij farszem i zawiń na kształt gołąbków, następnie włóż ciasno do naczynia żaroodpornego.
W garnuszku podgrzej 500 ml wody z 1 łyżką Bulionu Warzywnego ze słoika Winiary.
Zalej gołąbki bulionem, następnie skrusz kawałki sera Gorgonzola na wierzch gołąbków.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut pod przykryciem. WSKAZÓWKA: gołąbki można zawekować.