Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Golonki wieprzowe myjemy i nacieramy solą peklową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Po upływie jednego dnia ponownie nacieramy peklosolą. Możemy również kupić gotowe peklowane golonki.
Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w winie.
Wkładamy golonki i dokładnie je polewamy winną miksturą.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem i solimy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 90 minut (czas może ulec zmianie w zależności do wielkości golonki). Podczas pieczenia dwa albo trzy razy golonki polewamy winną miksturą. Na ostatnie 30 minut pieczenia golonki wstawiamy je do piekarnika na najwyższej półce.
Golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami polane winno-miodowym sosem. Smacznego.