Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Już prawie połowa listopada i powoli z Jolą zaczynamy myśleć o świętach, bo nieodłączną częścią Świąt Bożego Narodzenia są przecież zupy. Ale obiecałyśmy też Wam kuchnię góralską i dziś właśnie serwuję kwaśnicę na jagnięcych żeberkach, pyszną góralską zupę, która skojarzyła mi się ze świętami, takimi w góralskim klimacie. Jeśli ktoś z Was planuje święta w Zakopanem, być może zostanie właśnie taką zupą ugoszczony w Boże Narodzenie.
Kwaśnicę miała ugotować Jola i to właśnie Jola dała mi przepis, na podstawie którego powstała moja zupa kwaśnica. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Góralska i według niego kwaśnica powinna być ugotowana na baraninie lub jagnięcinie. Jola baraniny nie mogła dostać, więc stwierdziłyśmy, że to ja ugotuję zupę. W końcu mam bliżej do Tatr i do Zakopanego, niż Jola, więc może i o baraninę będzie łatwiej. Ale dla zwykłego cepra, choćby miał nie 800, a 400 km do Zakopanego, baraniny nie ma. Oczywiście szukałam we wrocławskich sklepach, tych bardziej ekskluzywnych i lepiej zaopatrzonych. Udało mi się jednak dostać świeżutkie żeberka jagnięce i to właśnie na nich ugotowałam taką kwaśnicę, „ze hej”!
Wszystkim wielbicielom Tatr, Zakopanego i góralskich klimatów polecam:
zupę z pora z grillowanymi oscypkami
…a do poczytania:
Kwaśnica, oscypki i widok na Giewont
Dzień wcześniej wkładam grzyby do miseczki, zalewam je zimną wodą i odstawiam. Żeberka przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody, zagotowuję.
Po zagotowaniu dokładnie odszumowuję, dodaję ziele angielskie i ziarenka pieprzu i gotuję 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Grzyby odsączam, kroję w kostkę, ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do garnka razem z grzybami, gotuję 10 minut.
Kapustę lekko odciskam, wykładam na deskę do krojenia i grubo siekam, dodaję do garnka i gotuję pół godziny, pod koniec gotowania doprawiam zupę odrobiną soli i suszonego czosnku. Można też doprawić zupę majerankiem i utartym w moździerzu kminkiem.
Kwaśnicę podaję z kawałkami skrojonego jagnięcego mięsa.