Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łopatkę natrzeć ziołami (pieprz, sól, tymianek, papryka słodka, bazylia).
Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować bulion z 2 litrów wody i 6 łyżek naszego bulionu wołowego w słoiku. Rozpuścić go we wrzącej wodzie i ponownie zagotować.
Po tym czasie wyjąć mięso, uformować na kształt rolady i osznurować sznurkiem do mięsa.
Włożyć do ostudzonego bulionu mięso z listkiem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.
Gotować przez około godzinę.
3 łyżki Sosu Pieczeniowego WINIARY rozpuścić w 450 ml zimnej wody. Zagotować, często mieszając. Następnie po zagotowaniu, gotować jeszcze 4 minuty.
Mięso podawać z sosem pieczeniowym bądź polane tylko bulionem, w którym się gotowało. Do gotowanej łopatki idealnie pasują gotowane ziemniaki bądź puree.