Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz połączyć w jednym daniu kuchnię włoską i grecką? Ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Co powiesz na grecką lasagne z mnóstwem pysznych, aromatycznych dodatków? Grecka lazania to przepis na imprezę lub na codzienny posiłek dla Ciebie i twoich bliskich. Nie możesz go przegapić.
Grecka lazania w kilku krokach
Do przygotowania naszej lazanii potrzebne będą płaty makaronu lasagne, mięso mielone, oliwki, bakłażan, cukinia i ser feta. Smak sosu podkręci WINIARY Pomysł na… lasagne po bolońsku. Wystarczy, że podsmażysz wszystkie warzywa, mięso i połączysz je z pomidorowym sosem na bazie Pomysłu na… Następnie w naczyniu żaroodpornym układaj sos z mięsa mielonego, płaty makaronu lasagne i ser feta. Zacznij od sosu i zakończ serem. Całość zapiekaj w piekarniku i podawaj, gdy będzie jeszcze gorące.
Takie połączenie śródziemnomorskich smaków i produktów zabierze Cię prosto do Grecji. Sprawdź, jak zrobić grecką lasagne według naszego przepisu i już po kilkudziesięciu minutach ciesz się jej smakiem wspólnie z bliskimi. Życzymy smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (170°C z termoobiegiem).
Posiekaj oliwki. Bakłażana i cukinię umyj i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż w nim mięso mielone. Dodaj oliwki, bakłażana i cukinię. Całość smaż przez chwilę. Wlej likier anyżowy i wodę.
Dodaj WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku i zagotuj. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
W naczyniu do zapiekania (20 x 30 cm) naprzemiennie układaj sos z mięsa mielonego, płaty makaronu lasagne i ser feta. Zacznij od sosu i zakończ serem. Piecz w piekarniku przez ok. 30 minut.