Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grillowana kukurydza jest przepyszna! Jej słodki smak będzie się idealnie komponować z boczkiem i Sosem WINIARY. Takie rozwiązanie będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację! Grillowany boczek stanie się chrupiący, a kukurydza nabierze bardziej wyrazistego smaku. Koniecznie sprawdź nasz przepis na grillowaną kolbę kukurydzy!
Kolby kukurydzy pozbaw liści i białych „wąsów”, umyj i osusz (możesz też kupić kolby już oczyszczone).
Przekrój je na 3 części i nabij na patyczek do szaszłyków (jeśli używasz drewnianych patyków, namocz je wcześniej w wodzie, aby się nie przypaliły w trakcie grillowania).
Posmaruj kawałki kukurydzy oliwą z oliwek i grilluj ok. 10-15 min na patelni grillowej lub na grillu, przekręcając je regularnie. Możesz też surową kukurydzę najpierw podgotować przez ok. 5-10 minut, a następnie grillować (tak jak powyżej) kolejne 10 min.
W międzyczasie posiekaj drobno boczek i podsmaż na patelni, aż będzie chrupki i złocisty. Posiekaj swoje ulubione zioła.
Kawałki kolby serwuj posmarowane sosem WINIARY, posypane smażonym boczkiem i ziołami.