Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski przełóż majonez. Dodaj czosnek rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę. Anchois rozetrzyj nożem na pastę i dodaj do reszty składników. Ser parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Całość dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Do miski wlej oliwę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę startą z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Dodatek np. Kurczaka zamarynuj w oliwie z czosnkiem i cytryną. Mięso odstaw do zamarynowania. Po tym czasie kurczaka smaż na patelni grillowej z obu stron.
Sałatę rzymską przekrój na połowę. Posmaruj przy pomocy pędzelka lub skrop oliwą czosnkową. Tak przygotowane połówki grilluj na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej z obu stron
Grzanki posmaruj oliwą lub wcześniej przygotowaną oliwą smakową. Pieczywo usmaż na patelni lub grillu.
Sałatę podajemy z pokrojonymi kawałkami kurczaka, grzankami, tartym serem oraz sosem majonezowym.