Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grillowanie większości z nas kojarzy się z kiełbasą, karkówką i innymi, dość konkretnymi potrawami. Ale miłośnicy lżejszych dań i delikatniejszych smaków też znajdą coś dla siebie.
W sezonie warto sięgnąć po warzywa, które doskonale sprawdzą się jako dodatek lub danie główne. Na ruszt polecają się: cukinie, bakłażany, papryka. Propozycją godną uwagi są także boczniaki, pieczarki oraz tofu. Wszystko, co urozmaici stały repertuar grillowy.
Dobrym dodatkiem do wege potraw będą podpłomyki, na przykład znane na podkarpaciu proziaki. Do chrupiących, rumianych boczniaków podaj domowy sos BBQ, przygotowany ze słodkich malin i pikantnego ketchupu WINIARY. Smacznego!
Do rondelka dodaj ketchup WINIARY, miód, sos sojowy, wędzoną paprykę, słodką paprykę oraz maliny. Całość duś na średniej mocy kuchenki przez około 10 min.
Boczniaki wysmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą.
Kefir wymieszaj ze szczyptą soli, jajkiem, a następnie dodaj mąkę i zagnieć całość na elastyczną masę. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrój z niego krążki za pomocą szklanki.
Smaż prosiaki na grillu (lub suchej patelni) z dwóch stron.
Boczniaki daj na grilla. Grilluj z dwóch stron, aż porządnie się zarumienią, następnie zanurz je w przygotowanym wcześniej malinowym sosie BBQ.
Gotowe proziaki podawaj z boczniakami w malinowym sosie bbq. Przed podaniem posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Taki domowy sos BBQ można podzielić i zamrozić w opakowaniu na kostki lodu.