Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażany pokrój na grube steki.
Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą.
Odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.
Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.
Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.
Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).
Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.
Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).
Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.
Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.
Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.
Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.
Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.