Unikalny, lekko słodkawy smak melonów doceniany już był w starożytności. W ich uprawie prym wiodły przede wszystkim Egipt i Chiny. Owoce do Europy trafiły na początku XV, gdzie od razu stały się znanym oraz cenionym przysmakiem, wykorzystywanym zarówno na słodko, jak i bardziej wytrawnie. Warto jednak zauważyć, że melon najlepiej smakuje podawany solo lub w odpowiednim towarzystwie. Idealnie nadaje się do przygotowywania prostych przekąsek na letni lunch, spotkania ze znajomymi bądź wieczorną kolację. Jedną z pyszniejszych propozycji okaże się grillowany melon w bekonie! Sprawdź, jak w łatwy sposób go przyrządzić!
Melon w bekonie - smaczna przekąska na każdą okazję
Doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kiełbasek z grilla czy smażonych mięs stanowi melon w bekonie. To bardzo proste w przygotowaniu i szybkie danie wyróżnia się unikalnością smaku, a także niespotykanym przełamaniem słodyczy oraz wytrawności, co z pewnością zachwyci wszystkich domowników czy gości. Intensywny, soczysty miąższ melona w połączeniu z chrupiącym bekonem stanie się interesującą przekąską, która zamieni każdą domową imprezę w bardziej wyszukaną ucztę.
Grillowany melon w bekonie - przepis
Słodycz melona znakomicie komponuje się z wytrawnymi produktami, zwłaszcza mięsami. Nic więc dziwnego, że dużą popularnością wśród smakoszy dobrej kuchni cieszy się grillowany melon w bekonie. Na szczęście przygotowanie przekąski nie jest czasochłonne i zajmuje jedynie około piętnastu minut! Nie wymaga też wielu składników, wystarczy bowiem zaopatrzyć się w świeżego melona, osiem plastrów bekonu, jogurt naturalny, miód, majonez dekoracyjny WINIARY oraz sałatę.
Przyrządzanie przekąski należy rozpocząć od stworzenia sosu na bazie 2 łyżek majonezu WINIARY, 3 łyżek jogurtu naturalnego oraz 1 łyżki miodu. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie można przejść do mycia i obierania świeżego melona oraz jego precyzyjnego krojenia na 8 równych części. Ważne, aby pamiętać również o usunięciu pestek ze środka owocu. Potem każdą część melona należy owinąć cienkim plastrem bekonu i odpowiednio spiąć wykałaczką, co zapobiegnie rozwijaniu się mięsa w trakcie grillowania. Przygotowany w ten sposób melon w bekonie można już poukładać na rozgrzanej patelni grillowej bądź ruszcie. Przekąskę powinno się grillować przez ok. 8-10 minut po obu stronach. Na koniec wystarczy ułożyć poszczególne porcje na liściach sałaty. Podawać z wcześniej przyrządzonym sosem majonezowym. Smacznego!