Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Unikalny, lekko słodkawy smak melonów doceniany już był w starożytności. W ich uprawie prym wiodły przede wszystkim Egipt i Chiny. Owoce do Europy trafiły na początku XV, gdzie od razu stały się znanym oraz cenionym przysmakiem, wykorzystywanym zarówno na słodko, jak i bardziej wytrawnie. Warto jednak zauważyć, że melon najlepiej smakuje podawany solo lub w odpowiednim towarzystwie. Idealnie nadaje się do przygotowywania prostych przekąsek na letni lunch, spotkania ze znajomymi bądź wieczorną kolację. Jedną z pyszniejszych propozycji okaże się grillowany melon w bekonie! Sprawdź, jak w łatwy sposób go przyrządzić!
Melon w bekonie - smaczna przekąska na każdą okazję
Doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kiełbasek z grilla czy smażonych mięs stanowi melon w bekonie. To bardzo proste w przygotowaniu i szybkie danie wyróżnia się unikalnością smaku, a także niespotykanym przełamaniem słodyczy oraz wytrawności, co z pewnością zachwyci wszystkich domowników czy gości. Intensywny, soczysty miąższ melona w połączeniu z chrupiącym bekonem stanie się interesującą przekąską, która zamieni każdą domową imprezę w bardziej wyszukaną ucztę.
Grillowany melon w bekonie - przepis
Słodycz melona znakomicie komponuje się z wytrawnymi produktami, zwłaszcza mięsami. Nic więc dziwnego, że dużą popularnością wśród smakoszy dobrej kuchni cieszy się grillowany melon w bekonie. Na szczęście przygotowanie przekąski nie jest czasochłonne i zajmuje jedynie około piętnastu minut! Nie wymaga też wielu składników, wystarczy bowiem zaopatrzyć się w świeżego melona, osiem plastrów bekonu, jogurt naturalny, miód, majonez dekoracyjny WINIARY oraz sałatę.
Przyrządzanie przekąski należy rozpocząć od stworzenia sosu na bazie 2 łyżek majonezu WINIARY, 3 łyżek jogurtu naturalnego oraz 1 łyżki miodu. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie można przejść do mycia i obierania świeżego melona oraz jego precyzyjnego krojenia na 8 równych części. Ważne, aby pamiętać również o usunięciu pestek ze środka owocu. Potem każdą część melona należy owinąć cienkim plastrem bekonu i odpowiednio spiąć wykałaczką, co zapobiegnie rozwijaniu się mięsa w trakcie grillowania. Przygotowany w ten sposób melon w bekonie można już poukładać na rozgrzanej patelni grillowej bądź ruszcie. Przekąskę powinno się grillować przez ok. 8-10 minut po obu stronach. Na koniec wystarczy ułożyć poszczególne porcje na liściach sałaty. Podawać z wcześniej przyrządzonym sosem majonezowym. Smacznego!
Majonez połącz jogurtem i miodem.
Melona obierz i pokrój na 8 części.
Każdą część owiń plastrem bekonu, zepnij wykałaczką i grilluj na rozgrzanym ruszcie około 8-10 minut.
Ułóż na liściach sałaty.