Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na godzinę przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pierzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową, piecz w 200 st C około 45 minut.
Bataty obierz i pokrój na kształt frytek, przełóż do miski, oprósz solą, dodaj dwie łyżki oliwy, świeży rozmaryn, dokładnie wymieszaj.
Wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 st C, pod koniec włącz funkcję grilla.
W tym czasie obierz buraki, pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu, posmaruj oliwą z oliwek i posyp prażonym ziarnem słonecznika, dodaj rukolę.
Mocno rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej steki i grilluj z obu stron po 5 minut pod przykryciem.
Steki podawaj z carpaccio z buraczków, batatami i Sosem chili.