Trudno o lepsze danie, które łączyłoby prostotę wykonania, ciekawą kompozycję smaków i indyjski charakter. Nasza propozycja na pierś z kurczaka w sosie curry charakteryzuje się harmonijnym połączeniem słonego boczku, słodkiego ananasa oraz lekko ostrej, bogatej w przyprawy pasty curry. To prawdziwa eksplozja smaku, do której przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka składników! Szaszłyki z kurczaka z curry to pomysł na niebanalny, ale bardzo łatwy i szybki obiad, który zadowoli całą rodzinę. Kuchnia indyjska znana jest z bogactwa przypraw i nietuzinkowych kombinacji smakowych, a poniższy przepis jest świetnym tego dowodem! Dzięki Paście z Pomysłem na… Indyjskie curry przekonasz się, że indyjskie smaki są w zasięgu ręki!
Jak przygotować szaszłyki z kurczaka w paście curry?
Przygotowanie szaszłyków z kurczaka powinno nam zająć zaledwie około 20 minut! Jak tego dokonać? Wymyty, osuszony i pokrojony w grubą kostkę kurczak na szaszłyki nakładamy na drewniany szpikulec – na przemian z ananasem z puszki owiniętym połową plasterka boczku oraz cebulą dymką. Pamiętajmy by początek i koniec szaszłyka stanowiła kostka piersi kurczaka, dzięki czemu mniejsza będzie szansa na zsuwanie się składników podczas grillowania i jedzenia. Teraz kurczak do szaszłyków wraz z dodatkami powinien być dokładnie posmarowany Pastą z Pomysłem na… Indyjskie curry. To właśnie ona będzie decydować o smaku wprost z Półwyspu Indyjskiego! Ostatni krok to oczywiście grillowanie, które powinno trwać około 10 minut, warto w tym czasie dość często obracać szaszłyki – w zależności od intensywności ognia. Szaszłyki są już gotowe do podania!
Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry – propozycje podania
Szaszłyki z kurczaka w stylu indyjskim to lekkie, ale pożywne danie, w którym owocowe nuty ananasa łączą się z korzennymi przyprawami i intensywnym smakiem boczku. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie świeże pieczywo lub indyjskie chlebki naan, a uzupełnieniem posiłku, który doda jeszcze więcej orzeźwienia, będzie surówka z kapusty pekińskiej lub chrupiąca sałata. Cebula dymka, która równoważy słony i słodki smak dania może być także uzupełniona o inne warzywa, na przykład paprykę. Chociaż warto eksperymentować i tworzyć nowe wariacje dania, pamiętajmy, żeby umiejętnie komponować smaki i unikać nadmiaru dodatków – w końcu o sile tej potrawy decyduje właśnie prostota idealne dopasowanie składników. Szaszłyki z kurczaka w curry zadowolą nawet najbardziej wytrawnego smakosza!