Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trudno o lepsze danie, które łączyłoby prostotę wykonania, ciekawą kompozycję smaków i indyjski charakter. Nasza propozycja na pierś z kurczaka w sosie curry charakteryzuje się harmonijnym połączeniem słonego boczku, słodkiego ananasa oraz lekko ostrej, bogatej w przyprawy pasty curry. To prawdziwa eksplozja smaku, do której przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka składników! Szaszłyki z kurczaka z curry to pomysł na niebanalny, ale bardzo łatwy i szybki obiad, który zadowoli całą rodzinę. Kuchnia indyjska znana jest z bogactwa przypraw i nietuzinkowych kombinacji smakowych, a poniższy przepis jest świetnym tego dowodem! Dzięki Paście z Pomysłem na… Indyjskie curry przekonasz się, że indyjskie smaki są w zasięgu ręki!
Jak przygotować szaszłyki z kurczaka w paście curry?
Przygotowanie szaszłyków z kurczaka powinno nam zająć zaledwie około 20 minut! Jak tego dokonać? Wymyty, osuszony i pokrojony w grubą kostkę kurczak na szaszłyki nakładamy na drewniany szpikulec – na przemian z ananasem z puszki owiniętym połową plasterka boczku oraz cebulą dymką. Pamiętajmy by początek i koniec szaszłyka stanowiła kostka piersi kurczaka, dzięki czemu mniejsza będzie szansa na zsuwanie się składników podczas grillowania i jedzenia. Teraz kurczak do szaszłyków wraz z dodatkami powinien być dokładnie posmarowany Pastą z Pomysłem na… Indyjskie curry. To właśnie ona będzie decydować o smaku wprost z Półwyspu Indyjskiego! Ostatni krok to oczywiście grillowanie, które powinno trwać około 10 minut, warto w tym czasie dość często obracać szaszłyki – w zależności od intensywności ognia. Szaszłyki są już gotowe do podania!
Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry – propozycje podania
Szaszłyki z kurczaka w stylu indyjskim to lekkie, ale pożywne danie, w którym owocowe nuty ananasa łączą się z korzennymi przyprawami i intensywnym smakiem boczku. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie świeże pieczywo lub indyjskie chlebki naan, a uzupełnieniem posiłku, który doda jeszcze więcej orzeźwienia, będzie surówka z kapusty pekińskiej lub chrupiąca sałata. Cebula dymka, która równoważy słony i słodki smak dania może być także uzupełniona o inne warzywa, na przykład paprykę. Chociaż warto eksperymentować i tworzyć nowe wariacje dania, pamiętajmy, żeby umiejętnie komponować smaki i unikać nadmiaru dodatków – w końcu o sile tej potrawy decyduje właśnie prostota idealne dopasowanie składników. Szaszłyki z kurczaka w curry zadowolą nawet najbardziej wytrawnego smakosza!
Filet z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w ok. 3 cm kostkę. Plastry ananasa dobrze odcedź i pokrój na ćwiartki. Boczek pokrój na pół i zawiń w niego kawałki ananasa. Oczyszczoną i umytą dymkę pokrój w ukośne kawałki o wielkości ok. 3 cm. Kostki z piersi kurczaka, ananasa i cebulkę dymkę układaj na przemian na drewnianych szpikulcach, zaczynając i kończąc na piersi kurczaka.
Ze wszystkich stron posmaruj szaszłyki Pastą z Pomysłem na... Indyjskie curry.
Grilluj na gorącym grillu na średnim lub dużym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając. Do szaszłyków idealnie pasują chrupiąca sałata i świeża bagietka.