Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grochówka z boczniakami to sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna zupa – w sam raz dla wszystkich miłośników tego typu dań. Posmakuje fanom klasycznej kuchni i tym, którzy lubią dania z twisem. Pasuje ona do zimowego i jesiennego menu, ale jeśli masz chęć, możesz przygotować ją o każdej porze roku. Jeśli zupy kojarzyły Ci się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni, czas na przepis, który nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Nasz pomysł na tę grochówkę jest prosty i szybki – potrawę ugotujesz już w pół godziny. Zaczynamy?
Jak przygotować grochówkę z boczniakami?
Na początek warto pokroić wszystkie warzywa. Cebulę, boczniaki i ziemniaki kroimy w kostkę, a śliwki siekamy. Ziemniaki i śliwki odkładamy na później. Boczniaki podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy przyprawy i cebulę. Potem do osobnego garnka wlewamy wodę, dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Teraz czas na połączenie wszystkich składników. Do garnka z miękkimi ziemniakami dodajemy zupę grochową WINIARY, podsmażone grzyby z przyprawami oraz suszoną śliwkę. Gorącą zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki, która będzie świetnym akcentem kolorystycznym i podkreśli smak grochówki.
Cebulę i boczniaki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć boczniaki i smaż, aż zaczną się mocno rumienić. Dodaj sos sojowy, paprykę słodką i wędzoną, czosnek oraz cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż grzyby będą zarumienione.
Ziemniaki pokrój w kostkę. Śliwki posiekaj.
Wlej do garnka 750 ml wody i zagotuj. Dodaj ziemniaki i gotuj, aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie zawartość opakowania zupy grochowej WINIARY wymieszaj z wodą (ok. 150 ml) i wlej do garnka, energicznie mieszając. Kiedy płyn się zagotuje, dodaj usmażone grzyby, suszoną śliwkę. Gotuj razem ok. 3-5 min.
Zupę podawaj z natką pietruszki.