Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szponder oraz obraną i umytą włoszczyznę wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą . Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Kiełbasę kroimy na plasterki i następnie na 4 części.
Po 20 minutach gotowania z zupy wyjmujemy szponder i dodajemy pokrojone ziemniaki, kiełbasę. Groch płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy razem z kiełbasą i ziemniakami.
Szponder kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do grochówki. Gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy sporą łyżkę majeranku.