Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy bataty z marchewką aż się przyrumienią.
Od razu przekładamy je do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Garnek nastawiamy na gaz i gotujemy około 20 minut.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, kiełbasę i papryczkę pepperoni. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła klarowanego.
Część usmażonej kiełbasy odkładamy do posypania nią zupy, a resztę usmażonych składników dodajemy do garnka z zupą.
Do miski wlewamy 500 ml zimnej wody i dodajemy grochówkę Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującej się zupy. Zostawiamy na średnim gazie jeszcze 5 minut i co jakiś czas mieszamy.
W osobnym garnku gotujemy krajankę makaronową i odcedzamy.
Gotową kremową grochówkę miksujemy blenderem na gładką masę.
Do miseczek nakładamy porcję krajanki makaronowej, nalewamy porcję zupy i posypujemy usmażonym, chrupiącym kindziukiem. Kremową grochówkę można też podać z natką pietruszki.