Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Soczewicę płuczę na sicie pod strumieniem zimnej wody, przekładam do garnka, zalewam wodą (ok. 0,5 l) i ostawiam na 15 minut.
Po tym czasie wstawiam garnek z soczewicą do gotowania, dodaję szczyptę soli. Gotuję 25 minut. Soczewica chłonie wodę, więc podczas gotowania sprawdzam, czy nie trzeba jej uzupełnić (wody powinno być nieco ponad poziom soczewicy).
Zupę grochową dokładnie rozprowadzam w 0,5l zimnej wody, dolewam do garnka z soczewicą, mieszam. Dodaję wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie), gotuję jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Grochówkę z soczewicą podaję z kleksem śmietany i siekaną natką pietruszki lub świeżym majerankiem.
Grochówkę z soczewicą można przygotować także z ziemniakami, wówczas należy o połowę zmniejszyć ilość soczewicy i ugotować ją z dodatkiem 2 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę.