Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.
Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.
Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki. Zadbać o to, by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.
Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut.
Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina, a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.