Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lobio to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, ormiańskiej i azerbejdżańskiej, którego podstawą jest fasola. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest skomplikowane. Warto od razu zrobić większą porcję i zawekować to, czego nie zjemy tego samego dnia. Dzięki temu będziemy mogli przygotować sycący obiad na bazie gruzińskiego lobio nawet wtedy, gdy będziemy mieć tylko chwilę na zrobienie posiłku.
Przepis na gruzińskie lobio
Kuchnia gruzińska jest bardzo smaczna i sycąca. A lobio jest kwintesencją tej kuchni. To pikantne, bardzo aromatyczne danie będzie doskonałym dodatkiem do posiłków lub zimną przekąską. Do tego przepisu możesz dodać ulubione warzywa, przyprawy, a nawet mięso mielone. Dzięki temu uzyskasz jeszcze ciekawszy efekt.
Zaletą lobio jest to, że trudno jest je zepsuć. Co więcej, w prosty sposób możesz dopasować je do tego, co lubisz, wykorzystując swoje ulubione składniki. Przygotowanie gruzińskiego lobio nie jest skomplikowane, poradzą sobie z tym nawet początkujący kucharze. Masz chęć poznać nieco kuchnię gruzińską? Sprawdź ten przepis!
Fasolę namocz przez noc w lekko osolonej wodzie. Wymień wodę, dodaj trochę soli i gotuj, aż będzie miękka.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z posiekanym czosnkiem.
Dodaj przyprawy, fasolę, ketchup WINIARY. Całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10-20 minut. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną kolendrę.
Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i zapasteryzuj. Tak przygotowane lobio polecamy jako dodatek do dań głównych lub przekąsek.